mandag 9. februar 2015

Avkolonisering

Svar på spørsmålene (kort!) i bloggen din (1-2 setninger per spørsmål).
Konflikter under den kalde krigen: Berlinblokkaden, Korea, Cuba, Vietnam, Afghanistan (kilde: vi så klipp fra BBC: Folkets århundre forrige torsdag. Læreboka har kort og oversiktlig forklaring på hver konflikt.)
Velg en av konfliktene:
Koreakrigen
1   Hvorfor brøt konflikten/krigen ut?
Korea hadde vært japansk koloni siden 1910 og etter det japanske nederlaget i 1945 rykket sovjetiske og amerikanske styrker inn fra hver sin kant.
2   Hvordan endte det?
Dette ble ført til at lande ble delt opp i to deler. I nord innsatte Sovjetunionen et kommunistisk styre, mens USA overførte makten i sør til en regjeringen som støttet seg på høyere offiser og rike godseier. Krigen sluttet omtrent der den begynte og Korea ble delt langs den samme breddegraden som før. De var over tre millioner kinesere og koreanere blitt drept. Siden Sovjetunionen innsatte et kommunistiske styre, ble Nord Korea et værende kommunistisk land. 
3   Hvem sin skyld var det at konflikten/krigen oppstod? (forskjellige perspektiver!)
Ifølge tjen folket(kommunistisk forbund): USA var ikke vanskelig å be for deres lakeiregime i sør og amerikanske tropper ble landsatt i stor styrke. Hjemme i USA ble deres deltagelse i Koreakrigen begrunnet med at det hele dreiet seg om «sovjetisk aggresjon» og «angrep på demokratiet i Asia». USA startet en gigantisk invasjon og okkuperte landet, og mer enn 3 millioner koreanere skulle bli drept. Gjenforeningen ble hindret. Krigsforbrytelsene mot nord var brutale og ble rettet mot hele befolkningen. Regionen ble fullstendig jevnet med jorden. Nesten alle byer og tettsteder ble forvandlet til grus. De amerikanske bombeangrepene ødela demninger med sikte på å lamme all risproduksjon.
4   Hvorfor ses konflikten/krigen som en del av den kalde krigen?
Ifølge SNL: Den kalde krigen kjennetegnes ved at det aldri kom til militærkonfrontasjon mellom supermaktene, selv om det var nære på enkelte ganger, som ved  Berlin blokaden 1948/49, i begynnelsen Koreakrigen og under Cubakrisen 1962. I stedet ble den kalde krigen preget av oppbygging av militærallianser, opprustning, trusler om krig og ideologiske motsetninger.


Avkolonisering (20 min dokumentar BBC: Folkets århundre)
Hva er en koloni? Kolonisering?
Koloni er et land som er styrt av et annet land. Kolonisering er å ta over andre land.
Hvilke land hadde kolonier etter 2. verdenskrig?
Frankrike, Storbritannia, Portugal, Nederland, USA
Hva menes med avkolonisering?
Det vil si at land som var styrt av et annet land er nå selvstendig.
Hva var årsakene til avkoloniseringen og hvordan foregikk det?
Årsakene til avkolonisering var at landet ønsket å være selvstendige og ønsket frihet. FN ble dannet etter andre verdenskrig og det ble lovet at landene skulle være selvstendige. Det var dyrt å ha en koloni. Mange hadde kjempet mot Hitler under andre verdenskrig som for eksempel indere kjempet med Storbritannias side. Etter krigen så var det Storbritannia selv som hadde kontroll over India. Andre verdenskrig gjorde at kolonimaktene ikke hadde ressurser til å holde på landene. Samtidig var land som Sovjetunionen og USA for avkolonisering  
Hvilke virkninger har koloniseringen hatt for landene som ble selvstendige?
Det har vært kriger som for eksempel borgerkrigen mellom India og Pakistan, konfliktene i Midtøsten og andre kriger i Afrika.
Fortell om ett av områdene som ble avkolonisert: Hvilket land hadde det som sin koloni? Hvor lenge? Hvordan foregikk avkoloniseringen? Hvordan går det med landet i dag?
India
Storbritannia hadde India som sin koloni. Kampen for selvstyre i India hadde sine røtter helt tilbake til slutten av 1800 – tallet. Under den andre verdenskrig krevde indiske ledere nasjonal selvstendighet. Etter 1945 klarte ikke britiske myndigheter å beholde kontrollen. Men det var ingen enhetlig befolkning som kjempet for selvstyre. Mange av muslimene fryktet for et fritt India ville bli dominert av det store hinduflertallet i landet.

Etter mange og blodige sammenstøt ble det ved selvstendigheten i 1947 opprettet to stater: Pakistan og India.  Ved selvstendighetene fikk India en grunnlov som bygde på flerpartistyre og like rettigheter for alle, uavhengig av religion, kjønn eller kaste. India har også klart å bevare demokratiet. Etter avkoloniseringen beholdt det indiske Kongresspartiet son sterke stilling fra frigjøringskampen. Den viktigste utfordringen ved selvstendigheten var å gjennomføre en rettferdig fordeling av jord, bekjempe fattigdommen og gjøre India til en moderne stormakt. Det ble tidlig satset mye tungindustri og militærindustri og i 1990 årene ble India et ledende IKT- land med rask økonomisk vekst.
 Kilder:
Grimnes m.fl. Tidslinjer 2. Verden og Norge. Historie VG3 Aschehoug 2008  

1 kommentar:

  1. Koreakrigen: Få med Nord-Korea sin rolle.

    Avkolonisering: På norsk kan vi ikke bruke UK som forkortelse. Skriv Storbritannia.
    Du kan også ta med at 2. verdenskrig gjorde at kolonimaktene ikke hadde ressurser til å holde på landene og at Sovjetunionen og USA var for avkoloniseiring.

    Pass på: egne formuleringer.

    SvarSlett