mandag 9. februar 2015

Norsk innvandringshistorie

Mellom 1950 og 1960 var Norge et homogent samfunn det vil si at samfunnet mange likhetstrekk mellom befolkningen. I begynnelsen av 1970 årene kom det mange arbeidssøker fra Pakistan og Tyrkia. Samtidig hadde landet behov for arbeidskraft.  I 1975 ble det innført innvandringsstopp. Det ble innført innvandringsstopp fordi en av grunnene er at arbeidsløsheten steg. Men meningen var ikke å stoppe den, men begrense den. Dette førte ikke til at innvandringen stoppet fordi landet trengte spesialister. Innvandrerne kunne få sine nærmeste familie til Norge.    

Men det var ikke bare arbeidssøker som kom til Norge, men også veldig mange andre flyktninger fra forskjellige land. I 1970 årene søkte mange vietnamesere tilflukt i Norge på grunn av Vietnam. I 1990 årene kom mange andre flyktninger fra områdene på Balkan og de flyktet fra krigen der.

Det var også veldig mange asylsøkere  som kom til Norge i begynnelsen av 2000 – tallet. I følge Store Norske Leksikon  kom det 16 610  asylsøkere til Norge i 2003; flest fra Afghanistan, Serbia og Montenegro, Russland og Somalia. Eter 2004 kom det mange mennesker til Norge fra land som Polen, Litauen og andre land som er medlem av EU. Dette skjedde etter EØS – avtalen fra 1992 som ga borger fra land som er medlem av EU rett til å søke jobb i Norge.

Når det gjelder innvandring har utviklingen fra 1970 – tallet  til i dag er annerledes fordi i begynnelsen av 1970 – tallet kom de fleste arbeidsinnvandring, men i følge statistikk sentralbyrå kom de fleste innvandre i 2002 og 2008  og de kom fra land som Irak, Afghanistan og Iran. Dette har ført til veldig mange ble stående utenfor det norske samfunnet. Kvinner falt særlig utenfor fordi de ikke lærte seg norsk.

Det blir mindre rasisme og folk opplever ikke like mye rasisme som man pleide å gjøre før. Det er ikke mange som opplever rasisme i dag blant annet fordi det er et mer åpent og flerkulturelt samfunn.


Situasjonene er både positiv og negativ fordi man lever i et flerkulturelt samfunn, men samtidig er det mange som blir stående utenfor  og integrerer seg ikke i det norske samfunnet.

Kilder:
Dokumentar: Det nye landet - Norsk innvandringshistorie (2010)


Grimmes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen, Skovholt: Verdem og Norge Historie VG3 Tidslinjer 2(2008), Aschehoug

1 kommentar:

  1. Du har fått med det viktigste men gjør språket til ditt eget.

    SvarSlett