mandag 1. september 2014

Skuddene i Sarajevo


Skuddene i Sarajevo

A) Hva var "skuddene i Sarajevo" og hva har det med 1. verdenskrig å gjøre?

Skuddene i Sarajevo startet 28. juni 1914 da den østerriksk-ungarske erkehertugen Franz Ferdinand og hans ektefelle Sophie var på besøk i Sarajevo, hovedstaten i Bosnia. De blir skutt av den 19 år hamle Gavrilo Princip som er tilhører en serbisk nasjonalistgruppe.
Gavrilo Princip var medlem av den svarte hånd som var en terrorgruppe/ frihetskjempere. Han og seks andre medlemmer hadde planer om å drepe erkehertugen og hans kone. De stod spredd rundt der erkehertugen skulle kjøre forbi. Planene gikk ikke som planlagt, først skulle de kaste en granat under bilen til erkehertugen men bilen kjører forbi og en av de fra svarte hånd glemmer at granaten bruker 10 sekunder for å sprenge og planen mislyktes. Erkehertugen og kona blir kjørt gjennom hjørnet der Princip stod. Han tar fram pistolen og skyter erkehertugen og hans gravide kone.  Princip prøver å skyte seg selv men blir fanget og han er ung for å bli arrestert. Skuddene Princip skjøt utløste første verdenskrig.

Etter 1900- tallet sluttet de europiske stormaktene seg sammen i to store maktgrupperinger. Serbia var underlagt av Østeriket-Ungarn og serberne var imot dette og det derfor var nasjonalismen sterk i Serbia. Østeriket - Ungarn så på serbisk nasjonalisme som en trussel mot keiseriket og etter skuddene i Sarajevo så ville Østeriket - Ungarn straffe Serbia og sendte et ultimatum. Serbia ønsket et Stor-Serbia der de ville ha tilbake Bosnia som var en del av Østerrike - Ungarn. Østeriket- Ungarn krig mot Serbia. Russland støttet Serbia. Mobiliseringen fra Russland visste seg at russerene var innstilit på å gå i krig på  Serbias side. Tyskland som var allianse med Østeriket - Ungarn følte seg truet. Tyskland krevde at Russland skulle innstille mobiliseringen og da det ikke kom noe svar fra Russland erklærte Tyskland krig mot Russland og Frankrike ble også med i krigen fordi Frankriket var i allianse med Russland. Storbirtannia ble med i krigen og de gikk med Frankriket og Russlands side. Når Tyskland rykket fram gjennom det nøytrale Belgia for å omgå de franske frosvarlinjene erklærte Storbritannia krig mot Tyskland. Det var mange land som ble dratt inn i krigen noe som gjorde det til en verdenskrig og det ble kalt en verdens krig ofrdi stormaktene hadde kolonier i andre verdensdeler. Som for eksempel Storbritania hadde India som koloni og indere var på britenes side under krigen. 

Kilder:
Dokumentaren Days that shook the world - the assassination of Franz Ferdinand av BBC (2003)
http://no.wikipedia.org/wiki/Skuddene_i_Sarajevo

Grimmes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertersvaag, Eliassen og Skovholt, (2008) "Tidslinjer (Verden og Norge, Historie Vg3) H. Aschehoug & Co.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar