søndag 28. desember 2014

Lekse til 23. oktober - Utviklingen i Sovjetunionen og kommunismen

A) Fortell om hva som skjedde i Russland i Mellomkrigstiden. Fortell hva kommunisme går ut på. Forklar forskjellen på kommunisme og nazisme/fascisme.

B) Den britiske historikeren E. H. Carr uttalte følgende om Den russiske revolusjonen:
”Den russiske revolusjonen i 1917 var et vendepunkt i historien (...) Noen vil hilse den som en milepæl i menneskehetens frigjøring fra fortidens undertrykkelse, og andre vil betegne den som en forbrytelse og katastrofe.”
1.     Hva menes med at Den russiske revolusjonen var et vendepunkt i historien?
2.     Hvorfor mener Carr at den både vil bli sett på som “en milepæl i menneskehetens frigjøring fra fortidens undertrykkelse" (noe bra) og "en forbrytelse og katastrofe” (noe fælt)? Finn eksempler som kan støtte de to synspunktene.

A)   Mellomkrigstiden begynner på slutten av første verdenskrig til begynnelsen av andre verdenskrig i 1939. I Russland oppstod det en revolusjon som forsøker å ta av Tsaren. På slutten av første verdenskrig oppstår den russiske revolusjonen der Russland kjemper mot Tyskland på Østfronten. Nederlaget var stort ca. 7 millioner mennesker mistet livet eller ble skadet på Østfronten fra Russland, mange sultet ihjel, tsaren styre landet på en dårlig måte og han bruker militæret til å gå imot befolkningen. I den tiden prøver Vladimir Lenin (lederen av bolsjevikene) å komme til makten og styre landet ut ifra Karl Marx ideer.

Han tar makten, lager fred med Tyskland og drar landet inn i en borger krig der de røde kjemper mot de hvite og de røde vinner. Kommunismen går ut på at alt skal deles likt, alle skal tenke det samme, ha samme mening, det skal være en ideologi, et parti som styrer og begge ideologene likte ikke demokrati. Kommunismen i Russland under mellomkrigstiden hjalp mange fattige mennesker fordi alt skulle eies av staten det førte til at de rike mistet det de hadde. Forskjellen mellom kommunismen og nazismen/fascismen er at i nazismen så er de veldig opptatte av raser som ikke spiller en rolle i kommunismen.

B1) Den russiske revolusjonen førte til et vendepunkt i historien fordi systemet endret seg. Det var helt annerledes enn hvordan det var før(i keisertiden). 

B2) Det var noe bra fordi det første Lenin gjorde etter å ha gjennomført revolusjonen var å trekke alle russiske tropper hjem fra krigen og slutte fred med Tyskland. I de russiske byene ble arbeiderne etablert i arbeiderråd. Disse skulle være med å styre samfunnet, og fungere som demokratiske organer. Men Lenin innførte et ettpartidiktatur, hvor samtlige politiske partiet – deriblant andre marxistiske og sosialistiske partiet, ble ulovlige. Alt skulle deles likt og det førte til at de rike mistet det de hadde og vi hvis man var imot dette så ble man satt i arbeidsleir.

Kilder: http://www-ia.hiof.no/~chrisd/russland.html 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar