søndag 28. desember 2014

Lekse til 20. november: Norsk okkupasjonshistorie

I 1940 bodde det ca. 2200 jøder i Norge. Etter den tyske invasjonen begynte jødene i Norge merke trakassering,  yrkesforbud og hærverk mot sin eiendom. Nazistene hadde kontroll i Tyskland og deres jødehat ble spredd rundt over hele verden. Planen deres var å utrydde alle jøder. Tyskland hadde konsentrasjonsleirer for jøder der de ble lurt og gasset i hjel. I 1942 ble 2000 jøder arrestert og satt dem i fangeleirer. Etterpå ble de sendt til Tyskland og ble gasset. De andre som var litt sterkere måtte arbeide under harde vilkår som førte at til at nesten alle døde. Det var tyskerne som stod bak jødeaksjonene. Men de overlot arrestasjonene og transporten av jødene til Nasjonal Samlingen. Jødene ble transportert til kai der tyske skip ventet. Det meste av gjennomføringen av jødeaksjonene ble gjennomført av Nasjonal Samlingen, men i samarbeid med tyskerne.

Høsten 1942 hadde tyskerne okkupert huset til Samuel Steinmann fordi de var jøder. Derfor hadde han søkt husly hos en kamerat, men der ble han arrestert av norske soldater. Han ble sendt til Berg interneringsleir i Tønsberg, Der møtte han familien og vennene sine. Etter en måned i Tønsberg ble Samuel og vennene hans sendt med tog tilbake til Oslo. Når de var fremme lå det et transportskip som het Dona, men ingen visste hvor de skulle. Jødene ble jaget og pisket inn som dyr inn til skipet.
Da de kom fram ble alle kvinner, barn og menn over 45 kjørt bort i store lastebiler. Samuel fikk fange nummer 79231 på venstrearm og tilbrakte to og et halvt år i nazistenes konsentrasjonsleirer. Han var også med på dødsmarsjen fra Polen, der 15 000 døde på veien. Av de 532 som kom med Donau fra Norge, ble 186 funnet arbeidsdyktige. I løpet av mars 1943 var de bare 25 levende igjen. Noen døde av sykdom, frøs, men andre igjen tok livet sitt ved å hoppe på det elektriske gjerdet.


Det som menes med jødenes gjenferd er at hatet på jødene blomstrer forsatt opp i samfunnet idag. Selv om det var mange år siden andre verdenskrig sluttet møter jødene stygge kommentarer på sosiale medier. Det stygge slangord om jødene forsatt brukes på skolen som «jødesvin», «jødefaen», «jævla jøde» og «Hitler hadde rett». 
 

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar