søndag 28. desember 2014

Lekse til 30. oktober - Propaganda

Propaganda

Skrive noen setninger i bloggen om hva Propaganda er, hvorfor det er et viktig virkemiddel for et totalitært styre og forskjellen på et demokrati og et diktatur.
Hva er propaganda?
Det er en fremstilling av informasjon. Propaganda skal få menneskene til å ta stilling til en sak. 
Hvorfor er det et viktig virkemiddel for et totalitært styre?
Propaganda er et viktig virkemiddel fordi det er en metode for å spre ideene sine.
For eksempel da nazistene skulle komme til makten i Tyskland så spilte propaganda en stor rolle. Joseph Goebbels var en ekstrem tilhenger av Hitler og var kjent for sitt hat mot jødene. Han mente at propaganda bør brukes før folk ikke kunne tenke noe annerledes enn hva nazistene ville ha dem til å tenke. De store temaene i nazistisk propaganda var blant annet som anti-semittisme, pro-nazistiske og nasjonalisme.
Etter hvert tok nazistene  kontroll av massemedia som de innså sin verdi i å formidle beskjeder til publikum. Radio stasjoner, filmer, bøker, musikk og aviser ble alle etablert for å vise nazist utsikt.

Forskjellen på et demokrati og et diktatur.
I et demokrati er det folket gjennom sine valgte representanter som styrer. Diktatur er et system hvor makten er konsentrert hos én person eller en liten krets av personer. I et demokrati har folket rett til å være uenig med makthaverne, men ikke i et diktatur. I et demokrati finnes det lover som begrenser myndighetenes makt over enkeltindividet, men i et diktatur er makten som regel uten grenser. I et demokrati er mulig å velge andre representanter men ikke i et diktatur fordi det er bare en som styrer og har all makt.

Kilder:

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar