torsdag 8. januar 2015

Okkupasjonstiden i Norge 1940 - 1945

   Okkupasjonstida i Norge 1940 - 1945

Oppgave i timen og lekse å gjøre ferdig. Svar i bloggen din.

1.     Les igjennom Grimnes [et.al] (2008). kapittel 15” i Tidslinjer 2 . Får du inntrykk av at nordmenns handlinger under okkupasjonstida fremstilles i et positivt lys, negativt lys eller balansert lys?
Inntrykket av nordmennene under okkupasjonstiden framstilles både i et positivt lys fordi det står at det først var en sivil motstandsbevegelse som var rettet mot NS og som også hadde tyskere som mål. Det fantes også en militær motstand som var rettet mot det tyske militærmakten.  Aksjonene kom over en bred front og tok form av et stort antall ikke voldelige grupper og demonstrasjoner.

2.     Les igjennom kildene i dette dokumentet. Skriv en liste over hvilke kilder som gir et positivt bilde av nordmenn under krigen og hvilke som gir et negativt bilde av nordmenn under krigen. Begrunn.
Om norsk motstand
Kilden gir et positivt syn av nordmenn under krigen fordi det blir fortalt om de norske motstanderne mot tyskerne.  Det gikk ikke å ødelegge nordmennene fordi de ville kvitte seg med tyskerne og de gjorde ikke som tyskerne ville. Samtidig turte de å ha hemmelige organisasjoner der de øvde på våpen bruk mot tyskerne.

Om samarbeid med tyskerne
Denne kilden gir et negativt syn på nordmennene fordi de gikk i samarbeid med tyskerne og ikke kjempet for landet sitt fordi regjeringen enda ikke hadde gitt opp kampen mot tyskerne.

Om hvordan nordmenn reagerte på det tyske angrepet og okkupasjonen.
Kilden virker nøytral at selv om tyskerne ikke måtte motstand fra de industrilederne  så var det noen som kjempet mot strykerne(gutta på skauen). Gutta på skauen som har fått mest oppmerksomhet i norsk okkupasjons historie og noe nordmenn er veldig stolte av.
Om nordmenns krigsforbrytelser
Denne kilden setter Norge i et dårlig bilde.  I kilden blir det fortalt om de 748 jugoslaviske krigsfanger som døde. Det har blitt gjort veldig lite for at denne historien skal bli kjent blant annet fordi normenes rolle var velig liten. Samtidig blir denne leiren sammenlignet med de andre konsentrasjonsleirene i Tyskland som gir et dårlig inntrykk for nordmennene.
Om jødeutryddelsene
Kilden gir et dårlig inntrykk av nordmennene under andre verdenskrig på grunn av jødeaksjonene som ble utført av nordmannen. Jødene ble arrestert og satt i fangeleir av norsk politi også sendte de dem til tyskeren som overtok fangerne.

Om frontkjemperne - de som kjempet på tysk side mot Sovjet
Denne kilden gir nordmennene et dårlig bilde fordi de kjempet mot Sovjetunionen sammen med tyskerne.
3.              Hva menes med “fortida er ikke hva den en gang var”?
“Fortida er ikke hva den en gang var” er en bok skrevet av Knut Kjeldstadli. Målet er å bibringe målgruppen forståelse for, kunnskaper om og ferdigheter i å arbeide med historisk stoff. Det som menes med at fortida er ikke hva den engang var er at
bildet vårt av fortida ikke stemmer sammen med hvordan fortida "egentlig" var. Derfor er det viktig å tenke gjennom og vite hvordan vi skal kunne forske det.

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar